kwaśny

Encyklopedia PWN

smak, zmysł smaku,
zdolność rozpoznawania cech pokarmu za pomocą receptorów (komórek) smakowych wrażliwych na substancje chemiczne rozpuszczone w wodzie.
zool. narządy zmysłu smaku kręgowców;
sodu węglan, soda, Na2CO3,
związek nieorganiczny, sól;
sodu wodorosiarczan(VI), wodorosiarczan sodu, kwaśny siarczan sodu, NaHSO4,
związek nieorganiczny, sól;
sodu wodorowęglan, kwaśny węglan sodu, soda oczyszczona, bikarbonat, NaHCO3,
związek nieorganiczny, sól;
związki chemiczne, które można uważać za pochodne kwasów, w których jon lub jony wodorowe zostały zastąpione jonem (jonami) metalu lub jonem koordynacyjnym (np. NH), albo za pochodne zasad, w których jon (jony) wodorotlenkowy został zastąpiony resztą kwasową.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia